jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa z rzeżuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rzeżucha w okresie świątecznym jest u mnie popularną zieleniną.

Zupa z rzeżuchy

Składniki:

Zupa z rzeżuchy

 

  • Składniki:
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 1 szklanka ściętej rzeżuchy,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 łyżki śmietany,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • Około 5-6 plasterków wędliny,

 

Sposób przygotowania:

Zupa z rzeżuchy
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dokładamy rzeżuchę. Całość miksujemy. Ponownie zagotowujemy, zabielamy i doprawiamy do smaku. Między czasie jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wędlinę kroimy w paski. Gotową zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z pokrojonym jajkiem i szynką.