Sposób przygotowania:
Zupa z rzeżuchy
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Por obrać z zewnętrznych liści, odciąć korzonek i ciemnozielone liście, resztę opłukać i pokroić plasterki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw kozieradkę, liść laurowy, po chwili dodać masło, potem pora i cebulę. Udusić do miękkości, dodać do bulionu i gotować przez 15 minut. Wyjąć liść laurowy, trochę ostudzić. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i zmiksować ją z ziemniakami. Rzeżuchę pokroić, dodać do zupy, doprawić śmietaną solą lub pieprzem i zagotować. Zdjąć z gazu od razu po zagotowaniu (rzeżuchy nie gotować gdyż straci smak i aromat). Jeśli dodajemy jogurt zamiast śmietany, nie gotujemy go bo się zwarzy.