renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa z soczewicy z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fantastyczny smak i aromat.

Zupa z soczewicy z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z soczewicy z imbirem

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy z imbirem
Mięso umyć i rzucić do garnka z wodą i ugotować ( posolić do gotowania), wyciągnąć i po ochłodzeniu pokroić na kawałki. Do wywaru wrzucić soczewicę i gotować. Pokrojoną w kostkę cebulę poddusić na łyżce masła , dodać łyżeczkę ziół prowansalskich i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną cebulę wrzucić do gotującej się soczewicy. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce i dodać do gotowania. Gdy składniki zupy będą miękkie, dolać wody tak żeby zupa nie była zbyt gęsta, dodać pomidory z puszki, pokrojonego kurczaka, doprawić solą, papryką, pieprzem i odrobiną imbiru, zagotować. Podając zupę należy posypać ją natką pietruszki i dodać kilka plasterków ziemniaków gotowanych w mundurkach oczywiście obranych.
Zupa z soczewicy z imbirem
Do wywaru po gotowaniu kurczaka wrzucić soczewicę i gotować.
Zupa z soczewicy z imbirem
Cebulę i czosnek poddusić na maśle z ziołami prowansalskimi i dodac do zupy.
Zupa z soczewicy z imbirem
Dodać starte na tarce warzywa marchew pietruszkę i selera.
Zupa z soczewicy z imbirem
Na koniec dodać pomidory z puszki mięso i doprawić przyprawami.