Sposób przygotowania:
Zupa z zielonego groszku z łazankami
Ćwiartki z kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Gotowy wywar przecedzamy przez sito, a mięso wyjmujemy.
Marchewkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy zieloną część pora, łazanki oraz groszek i gotujemy 10 minut.
Wyjmujemy z garnka liście pora. Zabielamy zupę śmietaną i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy koperek.
Marchewkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy zieloną część pora, łazanki oraz groszek i gotujemy 10 minut.
Wyjmujemy z garnka liście pora. Zabielamy zupę śmietaną i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy koperek.