2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Hiszpańska kremowa zupa z groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mało kto wie że zupa krem z zielonego groszku jest popularna w kuchni hiszpańskiej na równo z gazpacho, w oryginale podaje się ją z owczym serem Manchego, niestety u nas jest prawie niedostępny więc zamieniłam go na równie pyszny ser kozi.

Hiszpańska kremowa zupa z groszku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Hiszpańska kremowa zupa z groszku

 

  • 1 opakowanie groszku mrożonego HORTEX
  • 750 ml bulionu rosołowego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 10 dag koziego sera w plastrach
  • 1/2 pora
  • 1/2 cukinii
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • grzanki z chleba tostowego
  • sól morska do smaku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Hiszpańska kremowa zupa z groszku
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,por kroimy w krążki, podduszamy całość na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,oraz posiekanymi liśćmi mięty, po chwili wsypujemy mrożony groszek, zalewamy całość bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.Po tym czasie dodajemy topiony serek mieszamy do momentu rozpuszczenia.Całość miksujemy blenderem na krem.Doprawiamy do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny.Rozlewamy na talerze dekorujemy grzankami z tostowego chleba, oraz pokrojonym serkiem kozim. Życzę smacznego!
Hiszpańska kremowa zupa z groszku
szykujemy składniki do sporządzenia dania
Hiszpańska kremowa zupa z groszku
do podduszonej cukinii i pora wsypujemy groszek zalewamy bulionem
Hiszpańska kremowa zupa z groszku
Całość prezentuje się zachęcająco do jedzenia!