bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zupa z zielonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupę ugotowałam tak jak gotuję grochówkę, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki:

Zupa z zielonej soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonej soczewicy
Do garnka przekładamy żeberka , dodajemy obraną cebulę, listki laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy 3-4 litry wody, doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.

Z wywaru wyjmujemy mięso oraz cebulę, wsypujemy namoczoną soczewicę i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy kroimy w drobną kostkę, ziemniaki kroimy w trochę większą kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoni majeranek, doprawiamy do smaku.