Sposób przygotowania:
Zupa z zielonej soczewicy z mięsem mielonym
Z czosnku i cebuli usunąć łuski, odciąć niejadalne części. Cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę korzeń umyć, obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Pietruszkę korzeń w słupki. Do garnka wsypać odmierzoną ilość soczewicy i pieczarki. Dodać rozdrobnioną marchewkę i pietruszkę. Zalać 2 litrami zimnej wody, gotować 30 minut często mieszając. Na patelni podsmażyć mięso. Do smażonego mięsa dodać cebulę i dalej smażyć. Do gotującej się zupy dodać kostkę rosołową i jeśli trzeba dolać wody, gotować 10 minut. Podsmażone mięso i cebulę dodać do zupy, dolać wody. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do zupy, gotować 30 minut. Po 30 min. dodać do zupy koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy, wymieszać. Na patelni zrobić z mąki i oleju zasmażkę, gotową wlać do zupy, wymieszać, gotować 10 minut. Odstawić na bok.