Sposób przygotowania:
Zupa z zielonej soczewicy
Marchewkę umyć, obrać i wypłukać. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Z cebuli i czosnku usunąć zdrewniałe części. Cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę i marchewkę włożyć do garnka, zalać zimną wodą - gotować 30 min pod przykryciem, mieszać. Cebulę podsmażyć. Kukurydzę osączyć z zalewy. Do gotującej się soczewicy dodać podsmażoną cebulę i kukurydzę, dolać wody - tyle aby zakryła składniki, gotować 30 min, mieszać. Do gotującej się zupy dodać wyciśnięty czosnek i wszystkie zioła, gotować 20 min. Dolać wodę. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę, wlać do zupy, mieszać. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i pozostałe przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.