Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy
W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , dodać kostkę rosołową i sos sojowy. Gotować 10 minut. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy, pomidory pokrojone w kostkę , czosnek, kumin, sól i pieprz biały . Gotować jeszcze 20 minut , by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz. Sos sojowy nadaje zupie wyrazistości .