AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 61]

Zupa ze świeżych szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pojechałam na farmę i sama zebrałam młode zielone szparagi, które nadawały się na wiele potraw, ale ja postanowiłam zrobić z nich zupę.

Zupa ze świeżych szparagów

Składniki:

Zupa ze świeżych szparagów

 

  • 2 l wody
  • kostka warzywna
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 300 g zielonych szparagów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 1/4 główki selera
  • 100 g żółtego sera we wiórkach
  • natka pietruszki
  • 1/3 szkl. śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych szparagów

ETAP 1:

Zupa ze świeżych szparagów
Wszystkie warzywa umyj i przygotuj do zupy.

Marchew, pietruszkę i seler obierz i wrzuć do garnka. Dodaj kostkę warzywną i przyprawę uniwersalną i zalej wodą. Dodaj marchew, pietruszkę i seler. Zagotuj bulion.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do bulionu. Szparagi oczyść odłamując zdrewniałe końcówki. Pokrój na drobno, zostawiając końcówki kwiatowe w całości. |

Z bulionu wybierz marchew, pietruszkę i seler i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie posiekaj na drobno i dodaj do zupy. Dodaj szparagi i dopraw do smaku. Gotuj do miękkości warzyw. Dopraw śmietaną i natką pietruszki.

Smacznego!