Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżych borowików 5
Przygotowujemy wywar na mięsie, np. na porcji kurczaka. Warzywa dokładnie myjemy. Ucieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do wywaru. Cebulę obieramy i kroimy w tzw. piórka. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek na złoty kolor. Podsmażoną cebulkę wrzucamy do wywaru. Teraz podsmażamy borowiki, które uprzednio dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy na paseczki. Grzybki podsmażamy na dwóch dużych łyżkach masła, jednak nie za długo. Szybko wrzucamy je do gotującej się zupki. Makaron możemy ugotować osobno, lub odpowiednio wrzucić go przed końcem gotowania, tak aby nie rozgotował nam się. Zupkę przyprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim oraz liściem laurowym. Dwie łyżki śmietany rozbełtujemy w zupce, tak aby delikatnie się zabieliła. Zupkę w talerzach posypujemy świeżą pietruszką. Smacznego!