msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zupa ze świeżych grzybów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupa ze świeżych grzybów , to jedna z zup ,w której im mniej składników tym wg mnie lepiej.Pychota, zapraszam!

Zupa ze świeżych grzybów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ze świeżych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych grzybów
Oczyścić grzyby i delikatnie opłukać (nie moczyć długo w wodzie,tylko opłukać i zaraz osuszyć).Pokroić na duże kawałki,np. w kostkę ok.3cm. Na patelni rozpuścić masło,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na małym ogniu.Dołożyć pokrojoną drobno kiełbasę i smażyć razem.Następnie włożyć grzyby i smażyć jeszcze kilka minut.Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do gorącego bulionu warzywnego włożyć ziele angielskie,listki laurowe i grzyby z cebulą.Gotować razem ok.15 minut. W tym czasie obrać ziemniaki,umyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać je do garnka z zupą i gotować do miękkości ziemniaków. Śmietanę roztrzepać z mąką i zahartować gorącą zupą (wlewając po trochu gorącą zupę do śmietany energicznie mieszając np.trzepaczką).Wlać śmietanę do garnka i mocno podgrzać,prawie do zagotowania i utrzymywać chwilę w takiej temperaturze mieszając-ale nie gotować.Ew. posolić do smaku (choć mój bulion był odpowiednio słony). Gorącą zupę rozlać na talerze i udekorować natką pietruszki.
Zupa ze świeżych grzybów
Na masełku zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
Zupa ze świeżych grzybów
Na patelnię dołożyć pokrojoną kiełbaskę i grzyby.
Zupa ze świeżych grzybów
Do gorącego bulionu dodać usmażone grzyby i przyprawy.
Zupa ze świeżych grzybów
Ugotowaną zupę zahartować śmietaną z mąką.

Tagi:

grzyby