Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżych ogorków
Kurczaka umyć, włożyć do garnka i ugotować. Włoszczyznę umyć, pokroić i pod koniec gotowania kurczaka włożyć do wywaru i razem z kurczakiem ugotować.Ogórki jeżeli mają grube pestki to wydrążyć, przekroić wzdłuż i pokroić na cieniutkie plastry i udusić na maśle. Jak ogórki zmiękną dodać opłukany i posiekany szczaw, liście sałaty cukier i dusić jeszcze chwilkę.
Mąkę wymieszać z ogórkami, zasmażyć, rozprowadzić chłodnym wywarem. Zagotować. Kurczaka wyjąć z wywaru, obrać i drobno pokroić. Zupę zalać śmietaną, zaciągnąć żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mąkę wymieszać z ogórkami, zasmażyć, rozprowadzić chłodnym wywarem. Zagotować. Kurczaka wyjąć z wywaru, obrać i drobno pokroić. Zupę zalać śmietaną, zaciągnąć żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.