migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa ziemniaczana na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zupka prosta i smaczna idealna na jesienny obiad.. Pachnąca majerankiem i wędzonką z kawałkami ziemniaków i marchewki.

Zupa ziemniaczana na wędzonce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ziemniaczana na wędzonce

 

  • 700 g wędzonych kości lub żeberek
  • 2,5 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana na wędzonce
Do garnka przełożyć kości i zalać wodą. Dodać listki laurowe i ugotować wywar. Nie dodajemy soli bo kości oddadzą swój intensywny słonawy smak. Obrać warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplastry a marchewkę w plasterki.

Gdy mięsko jest już miękkie wyłowić z wywaru. Do wywaru wrzucić pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i posiekaną natkę pietruszki.

Gotować aż warzywa będa miękkie. Mięsko obrać z kości i również wrzucić do zupy. Zupkę zabielić nieco śmietaną wymieszaną z odrobiną wywaru. 
Zupa ziemniaczana na wędzonce
Do garnka przełożyć kości i zalać wodą. Dodać listki laurowe i ugotować wywar.
Zupa ziemniaczana na wędzonce
Obrać warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę.
Zupa ziemniaczana na wędzonce
Cebulę pokroić w półplastry a marchewkę w plasterki.
Zupa ziemniaczana na wędzonce
Mięsko obrać z kości i również wrzucić do zupy.

Tagi:

ziemniaki