Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana na wędzonce
Do garnka przełożyć kości i zalać wodą. Dodać listki laurowe i ugotować wywar. Nie dodajemy soli bo kości oddadzą swój intensywny słonawy smak. Obrać warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplastry a marchewkę w plasterki.
Gdy mięsko jest już miękkie wyłowić z wywaru. Do wywaru wrzucić pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i posiekaną natkę pietruszki.
Gotować aż warzywa będa miękkie. Mięsko obrać z kości i również wrzucić do zupy. Zupkę zabielić nieco śmietaną wymieszaną z odrobiną wywaru.
Gdy mięsko jest już miękkie wyłowić z wywaru. Do wywaru wrzucić pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i posiekaną natkę pietruszki.
Gotować aż warzywa będa miękkie. Mięsko obrać z kości i również wrzucić do zupy. Zupkę zabielić nieco śmietaną wymieszaną z odrobiną wywaru.