Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa ziemniaczana puree z makiem (Białoruś)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie przetrzeć i rozprowadzić

Zupa ziemniaczana puree z makiem (Białoruś)

Składniki:

Zupa ziemniaczana puree z makiem (Białoruś)

 

  • 1,5 l wody
  • 5-6 ziemniaków
  • 3 łyżki maku
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana puree z makiem (Białoruś)
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie przetrzeć i rozprowadzić wywarem ziemniaczanym. oddzielnie przygotowac mleczko makowe: mak umyć, sparzyć wrzątkiem, po czym przecedzić przez gęste sito lub gazę, następnie rozcierać w moździerzu aż do pojawienia się białego soku. Wówczas dodać trochę wrzątku i dobrze wymieszać. Uzyskanym w ten sposób mleczkiem makowym doprawić zupę. Posolić ją do smaku i potrzymac w piekarniku dopóki nie utworzy się rumiany korzuszek.

Tagi:

mak ziemniaki