Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczano-chrzanowa
Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, posolić i zagotować pod przykryciem. Dodać kostki bulionowe, liść laurowy, chrzan, roztartą sporą szczyptę majeranku. Przykryć i gotować dalej na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
W tym czasie pokroić kiełbasę na małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Dodać wszystko do zupy i przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Śmietanę dobrze rozmieszać z mąką i zahartować ją gorącą zupą - czyli wlać do kubka ze śmietaną kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszać, powtórzyć to jeszcze kilka razy, a następnie przelać zawartość kubka do garnka. Wymieszać i podawać.
W tym czasie pokroić kiełbasę na małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Dodać wszystko do zupy i przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Śmietanę dobrze rozmieszać z mąką i zahartować ją gorącą zupą - czyli wlać do kubka ze śmietaną kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszać, powtórzyć to jeszcze kilka razy, a następnie przelać zawartość kubka do garnka. Wymieszać i podawać.