Sposób przygotowania:
Zupa ziołowa z trójkącikami gryczanymi
Bulion zagotować dodać do niego seler,połowę pęczka zielonej pietruszki(ale tylko listki, łodygi wyrzucamy lub odkładamy(ja zawsze je mrożę właśnie na bulion) gotujemy około 20 minut na bardzo małym ogniu.Po tym czasie dodajemy posiekany koperek ,szczypiorek i pokrojony ząbek czosnku,ściągamy z ognia i miksujemy.Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i smażymy na maśle lekko ją przypalając,następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy by mąka się nie przypaliła i nie było grudek.Dodajemy do zupy zagotowujemy i dodajemy śmietanę:)przyprawiamy. Z mąki wody,żółtka i oliwy robimy gładkie elastyczne ciasto.W tym czasie gotujemy kasze,a na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę,kaszę wyciągamy z woreczka, dodajemy cebulę i resztę zielonej pietruszki bardzo drobno posiekanej,doprawiamy solą i pieprzem ziołowym:)Ciasto rozwałkować na cienki placek o kształcicie kwadrata (w miarę możliwości)Ciasto kroimy na możliwie małe kwadraciki (moje około 2 na 2 cm)na każdy nakładamy po troszkę farszu gryczanego i zaklejamy w trójkąciki.Gotujemy w osolonej wodzie,2 min kiedy wypłyną. Do bulionówki nakładamy po kilka trójkącików i zalewamy zupą:)