Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Zupasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ni to zupa, ni to gulasz - zupasz.

Zupasz

Składniki:

Zupasz

 

  • ok. 900 g serc kurczaka
  • 2 marchwie
  • spory kawałek selera zielonego
  • mały kawałek kapusty białej (bo był w lodówce)
  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka
  • 4 duże ziemniaki
  • pół opakowania zupy cebulowej w proszku + 1 czubata łyżka mąki
  • sól, majeranek, curry, gałka muszk., pieprz czarny (do smaku)

Sposób przygotowania:

Zupasz
Serduszka można oczyścić z nadmiaru tłuszczu, zalać wodą i zagotować kilka minut, odlać i przepłukać. Przekroić każde na pół, zalać świeżą wodą i gotować ok. półtora godziny. W międzyczasie przygotować resztę składników - warzywa obrać, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kawałki, pieczarki przekroić na 4. Po ok. półtorej godz. dodać marchew, seler i kapustę, gotować ok. 10 minut, następnie dodać cebulę i paprykę i znowu gotować ok. 10 minut. Przyprawić, następnie dodać ziemniaki i pieczarki i gotować aż ziemniaki się ugotują. Zupę cebulową i mąkę rozpuścić w małej ilości wody, dodać do garnka i zagotować 1 do 2 minut.