WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupka rybna dla dzieci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa, lekka zupka warzywna na filetach z dorsza dla dzieci i niemowlaków. Zdrowy i pożywny obiadek jak ze słoiczka.

Zupka rybna dla dzieci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupka rybna dla dzieci

 

  • ok. 200g filetów z dorsza bez skóry
  • 1 duża marchewka
  • 0,5 korzenia pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • kawałek zielonej części pora
  • ćwiartka papryki czerwonej
  • 1 łyżka masła
  • mąka pszenna do panierowania ryby
  • olej do smażenia
  • sól
  • szczypta papryki słodkiej w proszku
  • szczypta majeranku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 gałązki koperku
  • 2-3 łyżki przecieru/sosu pomidorowego z kartonika

Sposób przygotowania:

Zupka rybna dla dzieci

ETAP 1:

Filety z dorsza umyć, osuszyć, panierować w mące i usmażyć na oleju. Wyłożyć na talerz i rozdrobnić. Marchewkę i pietruszkę obrać umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w trochę większą kostkę. Pora i paprykę umyć i pokroić w kosteczkę.

Warzywa wrzucić do garnka. Zalać wodą tyle aby je tylko pokryła. Włożyć płaską łyżkę masła i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie. Wrzucić rozdrobnioną rybę, posiekany koperek. Wlać przecier pomidorowy i wsypać kaszę. Gotować jeszcze ok. 15 -20 minut.

Podawać w takiej postaci lub zblendować. Zupkę można zawekować w słoiczki.

Zupka rybna dla dzieci
Zupka rybna z dorsza i warzyw w garnku po ugotowaniu
Zupka rybna dla dzieci
Zupka rybna w trakcie gotowania po dodaniu ryby i przecieru
Zupka rybna dla dzieci
Warzywa pokrojone w kostkę, zalane wodąprzed ugotowaniem
Zupka rybna dla dzieci
Filety z dorsza opanierowane w mące w trakcie smażenia