mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Zupka rybna wg pani Halinki ;)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupka jest bardzo czasochłonna ale pomimo tak niewielu składników jej smak jest niepowtarzalny i przyrządzenie jej polecam każdemu:)

Zupka rybna wg pani Halinki ;) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupka rybna wg pani Halinki ;)

 

  • ok 1,5 kg dorsza
  • 4 duże cebule (może być więcej)
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • pieprz cayenne i ostra papryka wg uznania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupka rybna wg pani Halinki ;)
Dorsza opłukać, obrać z ości i pokroić w kostkę ze skórką (bądź bez) a następnie przysmażyć na patelni z odrobiną oliwy i wrzucić rybkę do dużego garnka. Wlać do niego ok 2,5 litrów wody i gotować wraz z koncentratem pomidorowym i pomidorami bez skórki. Pokrojone w kosteczkę cebule zeszklić na patelni. Razem z solą, pieprzem i słodką papryką smażyć chwilę z dodatkiem szklanki wody do wymieszania się składników a następnie dodać do garnka z rybą. Gotować mieszając około godziny na maleńkim ogniu, by część wody odparowała. Przepis (który troszkę zmodyfikowałam) mam od mamy mojego chłopaka i na ramach gotujmy chciałabym jej jeszcze raz za niego podziękować hihi ;)
Zupka rybna wg pani Halinki ;)
Rybkę pokrojoną w kostę podsmażyć na patelni i wrzucić do dużego gara :)
Zupka rybna wg pani Halinki ;)
Cebulę z przyprawami smażyć chwilę na patelni.
Zupka rybna wg pani Halinki ;)
Zupę należy gotować przez ok godzinę na małym ogniu.

Tagi:

beza bezy