przemek7744

przemek7744

Kucharz
[Przepisów: 6]

Zupka z rybką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z rybą - zdrowa i pożywna, szczególnie w zimowo-jesienne dni. 2 porcje.

Zupka z rybką

Składniki:

Zupka z rybką

 

  • 30 dag ziemniaków;
  • 1 mała cebula;
  • 1 łyżeczka masła;
  • 4 łyżki mleka;
  • 3/4 szklanki bulionu z warzyw;
  • szczypta kminku;
  • szczypta mielonej gorczycy;
  • 1 białko jaja;
  • łyżka posiekanego drobno szczypiorku;
  • 1 łyżka śmietany do zupy18%;
  • 15 dag ryby tilapii;
  • sól, pieprz biały.

Sposób przygotowania:

Zupka z rybką
Na patelni rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i mlekiem, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, kminek, gorczycę oraz pokroją w kostkę tilapię. Całość gotujemy przez ok 15-20 min. Następnie wyjmujemy z zupy dwie łyżki ziemniaków i rozdrabniamy je za pomocą miksera dodając białko oraz śmietanę. Tak przygotowaną wlewamy do reszty zupy, solimy i doprawiamy białym pieprzem, następnie zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Tagi:

ryba ryby