eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1783]

Żur rozwiedziony Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna zupka.Można podawać razem na talerzu lub osobno ziemniaki na talerzu,a żur w kubku do popicia.

Żur rozwiedziony Eli

Składniki:

Żur rozwiedziony Eli

 

  • 40 dkg boczku wędzonego
  • 1.5 kg ziemniaków
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 1/2 litra zakwasu na żur
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 ząbek czosnku
  • kucharek,sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Żur rozwiedziony Eli
Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.Ziemniaki zalać wodą,posolić,ugotować do miękkości,odlać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków.1 posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu.Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli.Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu.Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać.Podawać ziemniaki na talerzu.Obok ziemniaków na talerz wlać żur.Smacznego!

Można też ziemniaki podawać na talerzu,a żur w kubku do popicia.