dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Żur z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy żur na domowym zakwasie.

Żur z białą kiełbasą

Składniki:

Żur z białą kiełbasą

 

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ukiszonego żuru
  • 25 dag parzonej białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki śmietany 12%
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • majeranek
  • Zakwas:
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 6 łyżek gruba mielonej mąki żytniej

Sposób przygotowania:

Żur z białą kiełbasą
Na kilka dni prze przyrządzeniem żuru przygotować zakwas. Wodę zagotować, ostudzić. Do letniej wsypać mąkę, staranie wymieszać. Przelać do kamionkowego naczynia, przechowywać pod przykryciem kilka dni w ciepłym miejscu, kontrolując stan zakwasu. Bulion zagotować, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, smażyć na oleju, aż się lekko zrumienią. Żur rozmieszać, wlać do wywaru, zagotować- najlepiej wlewać stopniowo, sprawdzając czy zupa jest wystarczająco gęsta. Przyprawić solą i majerankiem, wlać śmietanę i dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem. Podawać z ziemniakami w mundurkach.