eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1783]

Żur żonaty Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczne swojskie jadło...

Żur żonaty Eli

Składniki:

Żur żonaty Eli

 

  • 40 dkg boczku wędzonego
  • 10 ziemniaków
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 1/2 litra zakwasu na żur
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 ząbek czosnku
  • kucharek,sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Żur żonaty Eli
Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.Ziemniaki pokroić w kostkę.Posiekaną cebulę zrumienić na smalcu.Do wywaru po boczku dodać ziemniaki,zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i gotować,aż ziemniaki będą miękkie.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Dodać pokrojony boczek.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli.Smacznego!

Do żuru można dodać jajka ugotowane na twardo.