SUPERPRZEPIS

Żurawinowy mazurek

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Żurawinowy mazurek Więcej zdjęć (5)

Cudownie kruche ciasto, słodka czekolada i duża ilość żurawiny- to wszystko sprawia, że mazurek smakuje wyjątkowo!!!

Składniki:

Żurawinowy mazurek

 

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowy mazurek
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Ciasto najpierw dokładnie siekamy nożem, a następnie krótko zarabiamy. Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałek. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i przyklejamy do niego utoczony wałek, tworząc „ramkę”. Delikatnie go nacinamy tępą częścią noża, wykonując wzorek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.

MASA: Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu, by powstałą jednolita mas. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą zdejmujemy garnek z ognia. Do czekolady wsypujemy żurawinę. Masę dokładnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotową czekoladowo - żurawinową masę wykładamy na upieczone ciasto kruche. Rozprowadzamy ją równomiernie po całości, po czym pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia czekolady!
Żurawinowy mazurek
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. zagniatamy ciasto
Żurawinowy mazurek
Gotowe ciasto wykładamy na dno tortownicy. Formujemy wałek, z którego wykonujemy ramkę
Żurawinowy mazurek
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żurawinę.
Żurawinowy mazurek
Gotową masę wykładamy na przestudzony spód.