Sposób przygotowania:
Żurek
Do zimnej wody wrzucamy kilogram kiełbasy surowej białej i gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy kiełbasę z garnka i zdejmujemy z niej flaczek. Kroimy na plasterki a następnie każdy plasterek na szerokie paski. Do wywaru z kiełbasy dajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. 2 duże marchwie kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce. Pietruszkę ścieramy na tarce i wrzucamy razem z marchwią do garnka. Dodajemy seler. Gotujemy tak długo warzywa aż zupełnie zmiękną. Powinny być bardzo miękkie. Na patelni smażymy kiełbasę aż się podrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i majeranek (Dobrze jest majeranek lekko podsmażyć co wyzwoli większy aromat). Gdy kiełbasa lekko się podsmaży wkładamy wszystko z patelni do garnka i gotujemy wszystko na małym ogniu. Teraz dodajemy 2 butelki żuru. Nie powinniśmy dawać żuru zanim nie ugotujemy warzyw. Ważna jest kolejność. Żur w butelkach wstrząsnąć aż będzie miał jednolitą konsystencję i mąka na spodzie całkowicie się wymiesza. Całą zupę doprawiamy warzywkiem lub podobną przyprawą warzywną. Można posolić do smaku, ale w przyprawach już znajduje się sól i to powinno wystarczyć. Całość jeszcze gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Zupa nabiera właściwego aromatu i smaku jeśli nie jest bardzo gorąca. Po ugotowaniu najlepiej odczekać pół godziny i gotowe.Rewelacja, życzę smacznego