Pan Kuchmistrz

Pan Kuchmistrz

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa na garnek 10 l. Jak ktoś chce na mniejszy niech podzieli proporcjonalnie składniki. Ilość warzyw według upodobania,

Żurek

Składniki:

Żurek

 

  • 4 l. wody
  • 2 buteleczki żurku kujawskiego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg kiełbasy białej surowej
  • 5 marchwi
  • 2 pietruszki korzeń
  • pół niewielkiego selera
  • cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • przyprawa warzywna

Sposób przygotowania:

Żurek
Do zimnej wody wrzucamy kilogram kiełbasy surowej białej i gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy kiełbasę z garnka i zdejmujemy z niej flaczek. Kroimy na plasterki a następnie każdy plasterek na szerokie paski. Do wywaru z kiełbasy dajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. 2 duże marchwie kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce. Pietruszkę ścieramy na tarce i wrzucamy razem z marchwią do garnka. Dodajemy seler. Gotujemy tak długo warzywa aż zupełnie zmiękną. Powinny być bardzo miękkie. Na patelni smażymy kiełbasę aż się podrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i majeranek (Dobrze jest majeranek lekko podsmażyć co wyzwoli większy aromat). Gdy kiełbasa lekko się podsmaży wkładamy wszystko z patelni do garnka i gotujemy wszystko na małym ogniu. Teraz dodajemy 2 butelki żuru. Nie powinniśmy dawać żuru zanim nie ugotujemy warzyw. Ważna jest kolejność. Żur w butelkach wstrząsnąć aż będzie miał jednolitą konsystencję i mąka na spodzie całkowicie się wymiesza. Całą zupę doprawiamy warzywkiem lub podobną przyprawą warzywną. Można posolić do smaku, ale w przyprawach już znajduje się sól i to powinno wystarczyć. Całość jeszcze gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Zupa nabiera właściwego aromatu i smaku jeśli nie jest bardzo gorąca. Po ugotowaniu najlepiej odczekać pół godziny i gotowe.Rewelacja, życzę smacznego