Sposób przygotowania:
Żurek 2
Ryby dokladnie umyć, zalać przegotowana wodą (powinna zaledwie przykrywać ryby) i odstawić przynajmniej
na godzinę(najlepiej na noc). Włoszczyznę drobno posiekać lub zętrzeć ta tarcę z duzymi otworami. Zalać 3 szklankami wody
z dodatkiem przyprawy warzywnej, dodać obraną z osłonek kiełbasę oraz grzybki,gotowa 30 minut, przecedzić. Włoszczyznę odłozyć iprzentaczyć do przygotowania kolacyjnej sałatki, a kiełbasę pokroić w plasterki, zaś grqbkl- w paseczki. Dodać dodać dolać żurek z butelki. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekac, dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Zurek ponalewa do talerzy (najlepiej
do fajansowych albo kamionkowych miseczek), do każdej porcji wkładać połówkę jajka ugotowanego na twardo i posypywać
obfi cię posiekaną zieleniną.
na godzinę(najlepiej na noc). Włoszczyznę drobno posiekać lub zętrzeć ta tarcę z duzymi otworami. Zalać 3 szklankami wody
z dodatkiem przyprawy warzywnej, dodać obraną z osłonek kiełbasę oraz grzybki,gotowa 30 minut, przecedzić. Włoszczyznę odłozyć iprzentaczyć do przygotowania kolacyjnej sałatki, a kiełbasę pokroić w plasterki, zaś grqbkl- w paseczki. Dodać dodać dolać żurek z butelki. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekac, dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Zurek ponalewa do talerzy (najlepiej
do fajansowych albo kamionkowych miseczek), do każdej porcji wkładać połówkę jajka ugotowanego na twardo i posypywać
obfi cię posiekaną zieleniną.