pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żurek gotowany na zielenince

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

żurek gotowany na zielonych częściach roślin

Żurek gotowany na zielenince Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek gotowany na zielenince

 

  • biała kiełbasa 6 sztuk
  • zakwas żurkowy 330ml
  • seler 3 łodygi
  • szczypiorek 1 łodyga
  • lubczyk 2 łodygi z listkami
  • czosnek 2 szczypiory
  • ziemniaki 4
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do smaku
  • marchewka 1

Sposób przygotowania:

Żurek gotowany na zielenince
Do zimnej wody wkładamy białą kiełbasę. Gdy woda się zagotuje i zbierzemy szum dodajemy zieleninę selera, cebuli, czosnku oraz lubczyk. Wsypujemy sól. Dodajemy jeszcze pokrojone ziemniaki, marchewkę i gotujemy do ich miękkości. Następnie pozbywamy się z garnka wygotowanej zieleniny, a wlewamy zakwas. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z całą kiełbasą białą lub pokrojoną w plasterki. Dodatkowo można dodać na talerz po połówce jajka ugotowanego na twardo. Smacznego.
Żurek gotowany na zielenince
Do gotujących się kiełbas dodajemy zielone części roślin
Żurek gotowany na zielenince
Żurek możemy równiez podać z całą kiełbasą, nie pokrojoną