Sposób przygotowania:
Żurek na domowym zakwasie z pulpetami
Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować. Seler i pietruszkę zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka, lekko posolić i gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać porcję domowego zakwasu na żurek (można dodać więcej mąki z dna – zupa będzie wtedy gęstsza), zamieszać i gotować chwilę. Cebulkę pokroić w kostkę, przesmażyć na 1 łyżce masła, dodać do zupy. W międzyczasie przygotować pulpeciki: mięso mielone wymieszać z przyprawą i jajkiem, dodać kaszę i dokładnie wyrobić masę. Odstawić na 10 minut. Następnie wrzucać na lekko osolony wrzątek małe kuleczki. Gotować 10 minut, odcedzić. Wrzucić do żurku. Doprawić zupę solą do smaku, dodać pieprz i majeranek. Zagotować.