ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Żurek na swojskich wędzonych żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żurek domowy na swojskich żeberkach z jajkiem

Żurek na swojskich wędzonych żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na swojskich wędzonych żeberkach

 

  • 0,5 kg swojskich wędzonych żeberek wieprzowych
  • 350 ml zakwasu żuru z butelki
  • 100 ml smietany 18%
  • marchewka
  • 4 zabki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • jaja

Sposób przygotowania:

Żurek na swojskich wędzonych żeberkach
Żeberka zalewamy 2 litrami wody i gotujemy przez minimum godzinę. Po tym czasie dodaję marchewkę pokrojona na słupki, czosnek i gotuję do miekkości marchewki. Dodaję zakwas i przyprawiam do smaku przyprawami. Zabielam śmietaną 18% rozmieszaną w ciepłej zupie. Podaję z jajkiem na twardo i kawałkiem żeberka.
Żurek na swojskich wędzonych żeberkach
Żeberka zalewam wodą i gotuję potem dodaje marchewke i czosnek
Żurek na swojskich wędzonych żeberkach
Dodaję zakwas żurkowy kupiony w sklepie ale jest bardzo gęsty i przyprawiam majerankiem
Żurek na swojskich wędzonych żeberkach
Dodaję śmietanę rozmieszaną z ciepłą zupą
Żurek na swojskich wędzonych żeberkach
Po dodaniu śmietany zagotowuję cała zupę bo w zakwasie była mąka