Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Żurek na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Gdy nie mamy żuru z butelki to szybka wersja jak zrobić go bez tego.

Żurek na szybko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek na szybko

 

  • 1 cebula
  • 1/2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 torebki żurku w proszku
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Żurek na szybko
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę i razem z cebulą przesmażyć je. Czosnek zmiażdżyć. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Do garnka wlać wodę i wsypać 2 torebki żurku, dokładnie je wymieszać. Żurek zagotować, a następnie dodać przesmażoną kiełbasę z cebulą oraz czosnek i majeranek. Śmietanę i mąkę rozmieszać ze szklanką wody i zagęścić żur. Gdy się zagotuje, połączyć go z ziemniakami. Jeśli trzeba doprawić do smaku. Można także podawać z gotowanymi na twardo jajkami.
Żurek na szybko
Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości.
Żurek na szybko
Do wody wsypać 2 torebki żurku i dokładnie wymieszać.
Żurek na szybko
Kiełbasę wraz z cebula pokroić i przesmażyć na rumiano.