gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Żurek na szybko 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczny pomysł na zupę na obiad.

Żurek na szybko 5

Składniki:

Żurek na szybko 5

 

  • 3 kiełbasy białe parzone,
  • 4 jajka,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • śmietana 18 %,
  • majeranek,
  • pieprz, sól,
  • dwie kostki rosołowe,
  • żurek w butelce,
  • liście pietruszki

Sposób przygotowania:

Żurek na szybko 5
Wlewamy do garnka wodę, gotujemy ją i dodajemy do niej kostki bulionowe, następnie dorzucamy obrane ze skórki, myte i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewki, a także białą kiełbasę. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Które później studzimy i kroimy w kosteczkę. Zupę doprawiamy sporą ilością pieprzu i solą, wlewamy żurek, stopniowo sprawdzając smak zupy. Ja dodaje pół butelki czyli ok 250 ml na średniej wielkości garnek. Zupę zaprawiamy śmietaną. W tym celu do garnuszka wlewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany, tak połączoną wlewamy do garnka. Dodajemy majeranek i posiekaną pietruszke oraz jajka. Kiełbasę wyciągamy i kroimy w mniejsze plasterki, które z powrotem wrzucamy do zupy. Smacznego