Sposób przygotowania:
Żurek na szybko 5
Wlewamy do garnka wodę, gotujemy ją i dodajemy do niej kostki bulionowe, następnie dorzucamy obrane ze skórki, myte i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewki, a także białą kiełbasę. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Które później studzimy i kroimy w kosteczkę. Zupę doprawiamy sporą ilością pieprzu i solą, wlewamy żurek, stopniowo sprawdzając smak zupy. Ja dodaje pół butelki czyli ok 250 ml na średniej wielkości garnek. Zupę zaprawiamy śmietaną. W tym celu do garnuszka wlewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany, tak połączoną wlewamy do garnka. Dodajemy majeranek i posiekaną pietruszke oraz jajka. Kiełbasę wyciągamy i kroimy w mniejsze plasterki, które z powrotem wrzucamy do zupy. Smacznego