pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Żurek na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taki jest najlepszy . I na święta i na co dzień

Żurek na wędzonce

Składniki:

Żurek na wędzonce

 

  • 30 dag wędzonki ( boczek , szynka )
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 torebka żurku na 0,75 litra wody
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 mll słodkiej śmietany
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Żurek na wędzonce
Aby ugotować żurek na wędzonce trzeba najpierw obrać warzywa . Potem ziemniaki pokroić w kostkę , marchew i por w plasterki , a pietruszkę i seler utrzeć na tarce .Włożyć razem z wędzonką i czosnkiem do garnka i zalać wodą ( 4 szklanki ) . Gotować 30 minut . Wyjąć wędzonkę i pokroić w słupki - włożyć do zupy. Żurek z torebki rozrobić z zimną wodą i wlać do garnka . Gotować 10 minut .Doprawić do smaku majerankiem. Dolać śmietanę .
Podawać z jajkami na twardo posypany natka pietruszki.