WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 745]

Żurek na wiejskiej kiełbasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na żurek w nieco inny sposób. Z przepyszną wiejską kiełbaską i tartymi warzywami. Nie tylko na Wielkanoc.

Żurek na wiejskiej kiełbasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na wiejskiej kiełbasie

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek na wiejskiej kiełbasie
Wiejską kiełbaskę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok 3-4 litrami wody. Dodajemy obraną, przypieczoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Zagotowujemy. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do reszty składników i zagotowujemy. Wlewamy zakwas na żur, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy też tarty chrzan i gotujemy razem przez kilka minut.
Żurek na wiejskiej kiełbasie
Dobrą jakościowo, wiejską kiełbasę kroimy w półplasterki.
Żurek na wiejskiej kiełbasie
Kiełbasę gotujemy z zielem, liściem laurowym, cebulą i czosnkiem.
Żurek na wiejskiej kiełbasie
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce.
Żurek na wiejskiej kiełbasie
Na końcu do żurka dodajemy zakwas i przyprawiamy.