pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żurek na żeberkach wędzonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

żurek za zakwasie z dodatkiem wędzonych żeberek

Żurek na żeberkach wędzonych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na żeberkach wędzonych

 

Sposób przygotowania:

Żurek na żeberkach wędzonych
Z żeberek częściowo obieramy mięso. Nieobrane części wraz z kośćmi zalewamy wodą, odrobinę solimy i gotujemy. Po kilku minutach dodajemy przyprawa ziołowe (liść, ziele oraz kumin). Wrzucamy również pokrojone w kostkę cebulę. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie żeberka wyławiamy, a wrzucamy wcześniej obrane mięso z żeberek oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec wlewamy zakwas żurkowy. Od tego momentu zupę gotujemy dosłownie 10 minut. Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego.
Żurek na żeberkach wędzonych
Z żeberek obieramy mięso pozostawiając kości
Żurek na żeberkach wędzonych
Na kościach żeberkowych gotujemy wywar
Żurek na żeberkach wędzonych
Do gotującego się wywaru dodajemy cebulę oraz przyprawy
Żurek na żeberkach wędzonych
Po wlaniu zakwasu gotujemy kilka dobrych minut