bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

żurek śląski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

typowo śląski , górniczy żur

żurek śląski

Składniki:

żurek śląski

 

  • żeberka wędzone
  • 2 grzyby suszone
  • 10 - 15 dag boczku wędzonego
  • ziemniaki (około kilograma , ale zależy od ilości osób)
  • butelka żurku
  • sól , pieprz , vegeta , magii

 

Sposób przygotowania:

żurek śląski
Żeberka i grzyby gotować w około 1,5 l wody do miękkości żeberek . Wlać żur , dodać przyprawy i pokrojoną w kostkę kiełbasę .
Ziemniaki obrać , posolić i gotować osobno . Miękkie odcedzić . Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć . Skwarki dodać do ziemniaków i ugnieść .
Na talerze nałożyć porcję okraszonych ziemniaków i zalać żurkiem .