Żurek śląski z białą kiełbasą.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki żurek często się pojawia na stole w naszym domu w okresie Wielkanocy jest bardzo smaczny.

Żurek śląski z białą kiełbasą.

Składniki:

Żurek śląski z białą kiełbasą.

 

  • 1 butelka żurku śląskiego,
  • 500 g boczku wędzonego,
  • 6 białych kiełbas,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • pół selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 60 ml śmietanki,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Żurek śląski z białą kiełbasą.
Boczek, obrane warzywa, opaloną nad gazem cebulę, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, wkładamy do dużego garnka, zalewamy 2 l zimnej wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzamy i wlewamy do niego zakwas. Dodajemy pokrojony na kawałki boczek oraz białą kiełbasę. Zupę zagotowujemy, przyprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem, a na koniec zabielamy śmietaną. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego !