MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Żurek wg MARIA66

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne pożywne danie, na obiad lub na kolację.

Żurek wg MARIA66

Składniki:

Żurek wg MARIA66

 

  • 150ml -żurek w butelce
  • 50g boczku surowego wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pieprz, sól, majeranek
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g suszonych grzybów

Sposób przygotowania:

Żurek wg MARIA66
Na samym początku gotowania zaczynamy od namoczenia grzybów. Do miski z zimną wodą wkładamy grzyby pokrojone w paski i zostawiamy przez 30 minut. Wody po grzybach nie wylewamy. Do garnka przelewamy wodę z grzybów i dodajemy pokrojone grzyby,ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz boczek pokrojony w paski. Dodajemy cały czosnek. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z olejem przez 5 minut. Podsmażony wrzucamy do wywaru. garnka. Dodajemy żurek z butelki i gotujemy wszystko razem 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę, sól, pieprz i majeranek.Podajemy gorący z jajkiem lub białą kiełbasą.