BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Żurek wielkanocny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam żurek wielkanocny według mojego przepisu z jajkiem oraz białą kiełbasą. Żurek jest bardzo smaczny.

Żurek wielkanocny

Składniki:

Żurek wielkanocny

 

  • żurek 400 ml,
  • ziemniaki 3 -4 szt,
  • kiełbasa biała 200 g,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • czosnek 2 -3 ząbki,
  • liście laurowe 2 ,
  • ziele angielskie 3 -4 ziarenka,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • jajka ugotowane na twardo 2 szt,

 

Sposób przygotowania:

Żurek wielkanocny
Do większego garnka włóż obrane, opłukane, pokrojone w kostkę warzywa, zalej zimną wodą (około 2 litrów). Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę,ziele angielskie oraz liście laurowe.

Doprowadź do zagotowania i gotuj tak około 15 -20 minut.

Dodaj białą kiełbasę pokrojoną w plastry.

Następnie zalej żurkiem dodaj majeranku, przypraw do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.

Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Żurek można zabielić śmietaną.

Tagi:

zupa żurek