p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zurek wielkanocny z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny domowy żurek z białą domową kiełbasą

Zurek wielkanocny z białą kiełbasą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zurek wielkanocny z białą kiełbasą

 

  • 1/2 litra zakwas do żurku,
  • 2 op. żurek w proszku,
  • 5 szt. kiełbasa biała,
  • 3 szt. liść laurowy,
  • 5 szt. ziele angielskie,
  • 30 dag boczek wędzony,
  • 3 łyżki majeranek,
  • 1,5 litra wywar z mięs do pasztetu,
  • do smaku sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zurek wielkanocny z białą kiełbasą
Do wywaru po gotowaniu mięsa do pasztetu wlewamy zakwas do żurku, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, Boczek smażymy na patelni, wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojoną w plastry białą kiełbasę i gotujemy około 10 minut. Po czym dodajemy żurek w proszku rozmieszany w 3/4 szklanki wody, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy na koniec majeranek i chwilkę gotujemy, .
Zurek wielkanocny z białą kiełbasą
do żurku, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zagotować, Boczek usmażyć na patelni, wrzucić do wywaru, dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę, gotować około 10 minut. Po czym dodać żurek w proszku
Zurek wielkanocny z białą kiełbasą
domową białą kiełbasę parzymy, a następnie kroimy w plastry i dodajemy do żurku