pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żurek z boczkiem błyskawiczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

żurek zrobiony na bazie zupki w proszku

Żurek z boczkiem błyskawiczny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek z boczkiem błyskawiczny

 

Sposób przygotowania:

Żurek z boczkiem błyskawiczny
Do zimnej wody wkładamy warzywa z włoszczyzny oprócz 1 marchewki i niewielkiej części korzenia pietruszki. Odłożone warzywa kroimy w półplasterki. Gdy woda z warzywami się zagotuje dodajemy liść oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wywar przelewamy przez sito i do czystego wrzucamy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy. Po 10 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i wlewamy rozrobioną w zimnej wodzie zupę z torebki. Zupę gotujemy na małym ogniu, zaś na patelni prażymy boczek pokrojony w słupki, który również dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków, pod koniec dosypując majeranku. Smacznego
Żurek z boczkiem błyskawiczny
Z warzyw i przypraw gotujemy wywar, na którym będziemy robić żurek
Żurek z boczkiem błyskawiczny
Boczek kroimy w słupki i prażymy na patelni pozbywając się nadmiaru tłuszczu
Żurek z boczkiem błyskawiczny
Wywar przecedzamy przez sito, dodajermy rozrobioną w zimnej wodzie zupkę w proszku, ziemniaki oraz boczek i zagotowujemy