zabaione22

zabaione22

Kucharz
[Przepisów: 11]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek z kiełbaską

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna śląska zupa w sam raz na jesienny obiad :) rozgrzewa i jest zdrowa (dzięki sporej ilości czosnku przede wszystkim!)

Żurek z  kiełbaską

Składniki:

Żurek z kiełbaską

 

  • żurek śląski ( w woreczku lub butelce)
  • ziemniaki (6-8 w zależności od preferencji oraz ilości głodomorów :P)
  • kiełbasa
  • 2 jajka
  • cebula (1 główka)
  • czosnek (im więcej tym lepiej)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbaską
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (1,5 l). Można dodać 1 kostkę rosołową. Do gotujących ziemniaków dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, cebulę i przeciśnięty czosnek oraz zioła. Czasem dodaję również smalczyk (ale tylko ten wytopiony przez moja mamę :-) ) Gotować na wolnym ogniu przez ok.30min. ziemniaki muszą zmięknąć, a wszystkie składniki wypuścić swój aromat... :) w m-dzy czasie wstawić jajka -ugotować na twardo. Jak ziemniaki będą juz miekkie wlać żurek -powoli, mieszając i ewentualnie doprawić do smaku. Wkroić jajka , można również dodatkowo zabielić (mlekiem lub śmietaną), ale wtedy traci się troszkę kwaskowaty smak żurku. Smacznego ;-)