Sposób przygotowania:
Żurek z wieżyczką
Obrać , umyć i pokroić w grubszą kostkę ziemniaki. Zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Obrać i umyć warzywa ( marchew, pietruszkę, seler i por). Por pokroić w pół plasterki , a marchew, seler i pietruszkę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zalać wodą w garnuszku , lekko posolić i gotować 20 minut. Ugotować jajko na tardo. Ostudzić. Obrać i przekroić na połówki. Do wody z warzywami dodać zakwas i śmietanę. Doprawić do smaku majerankiem, pieprzem i maggi. Wrzucić skwarki. Naciąć białą kiełbasę , wycisnąć farsz. Uformować 2 kotleciki. Usmażyć kotleciki na rumiano z obu stron ( na oleju ). Odcedzić ziemniaki i zrobić puree. Rozlać zupę na talerze. Na środku każdego umieścić porcję puree ziemniaczanego, na nim kotlet z białej kiełbasy, a na wierzchu połówkę jajka na twardo. Dekorować gałązkami tymianku lub natki pietruszki . * http://www.restauracjamaestra.pl/index.php?p=karta#2 ** http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/10/buniowy-zakwas-na-zurek-2.html#more