Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żurek z wieżyczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł podania zaowocował próbą odtworzenia przepisu. Na stronie restauracji Maestra * wypatrzyłam żurek . Spróbowałam w podobny sposób podać ugotowany przez siebie , tym bardziej , że często jak kupuję więcej białej kiełbasy.

Żurek z wieżyczką

Składniki:

Żurek z wieżyczką

 

  • 1 surowa biała kiełbasa
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • plasterek selera
  • 1/4 białej części pora
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki zakwasu na żurek
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 jajko
  • maggi w płynie do smaku
  • majeranek do smaku
  • pieprz grubo mielony
  • natka pietruszki ( tymianku)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka skwarek z boczku

 

Sposób przygotowania:

Żurek z wieżyczką
Obrać , umyć i pokroić w grubszą kostkę ziemniaki. Zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Obrać i umyć warzywa ( marchew, pietruszkę, seler i por). Por pokroić w pół plasterki , a marchew, seler i pietruszkę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zalać wodą w garnuszku , lekko posolić i gotować 20 minut. Ugotować jajko na tardo. Ostudzić. Obrać i przekroić na połówki. Do wody z warzywami dodać zakwas i śmietanę. Doprawić do smaku majerankiem, pieprzem i maggi. Wrzucić skwarki. Naciąć białą kiełbasę , wycisnąć farsz. Uformować 2 kotleciki. Usmażyć kotleciki na rumiano z obu stron ( na oleju ). Odcedzić ziemniaki i zrobić puree. Rozlać zupę na talerze. Na środku każdego umieścić porcję puree ziemniaczanego, na nim kotlet z białej kiełbasy, a na wierzchu połówkę jajka na twardo. Dekorować gałązkami tymianku lub natki pietruszki . * http://www.restauracjamaestra.pl/index.php?p=karta#2 ** http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/10/buniowy-zakwas-na-zurek-2.html#more