jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kartoflanka z dyniową wyspą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kartoflanka nie musi być nudna. Dodaj do niej dynię duszoną z aromatycznymi grzybami leśnymi i lubczykiem a zmieni się w pyszną zupkę.

Kartoflanka z dyniową wyspą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kartoflanka z dyniową wyspą

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z dyniową wyspą
Obierz jarzyny i jabłko. Pokrój ziemniaki i jabłko w kostkę, zale je bulionem warzywnym. dodaj kminek i gotuj do miękkości. Posiekaj cebulę drobno. Zeszklij ją na łyżce oleju, dodaj grzyby, posiekany czosnek i duś grzyby do miękkości podlewając odrobiną wody. Na końcu dodaj pokrojoną dynię, lubczyk i duś razem z grzybami kolejne 10 minut na wolnym ogniu doprawiając solą i pieprzem do smaku. Zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapraw zupę wiejską śmietanką. Podawaj zupę na talerzach. Na środku każdego talerza umieść wyspę z dyni duszonej z grzybami. Posyp porcje szczypiorem i oprósz świeżo startą gałką muszkatołową.
Kartoflanka z dyniową wyspą
Zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapraw zupę wiejską śmietanką.
Kartoflanka z dyniową wyspą
Obraną dynię pokrój wpierw w paski a następnie w cienkie plasterki
Kartoflanka z dyniową wyspą
Dodaj pokrojoną dynię, lubczyk i duś razem z grzybami kolejne 10 minut na wolnym ogniu doprawiając solą i pieprzem do smaku.