Sposób przygotowania:
Zwijana pizza pikantna a'la rolada.
Drożdże rozgnieść widelcem z cukrem,zalać letnią wodą i odstawić na 15 min.Następnie przesiać mąkę prosto do misy z drożdżami,wlać olej łyżkami,dodać sól.Wyrabiać,aż ciasto zacznie odstawać od rąk,to nakryć misę ściereczką lnianą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godz.Wtenczas przygotować składniki do nadziewania-boczek pokrojony usmażyć na oleju na chrupko lub dodać kawałki wędzonki do nadzienia,ser zetrzeć na tarce,pomidory odsączyć z oliwy jak i oliwki i posiekać na paski,a oliwki w krążki.Blachę nasmarować lekko olejem,rozprowadzając pędzelkiem silikonowym.Piekarnik rozgrzać do 200 st.C,a ciasto wyrośnięte rozprowadzić rękoma po całej powierzchni blachy,nasmarować wierzch ostrą pastą paprykową,posypać skwarkami,siekanymi pomidorami suszonymi z ziołami,oliwkami i startym serem.Zwinąć powoli i ciasno ciasto na pizzę w roladę,jej wierzch posmarować zmąconym białkiem,aby po upieczeniu się błyszczało choć niekoniecznie trzeba.Wstawić blachę z ciastem do piekarnika i piec z 30-35 min.,obserwując je przez szybkę pod koniec pieczenia,czy już gotowe.Piekarnik wyłączyć,wyjąć blachę z ciastem i kroić od razu.Kłaść na płaskie talerze plastry rolady i jeść.