suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Zwykły piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piernik ze skórką pomarańczową, przekładany marmoladą śliwkową.

Zwykły piernik

Składniki:

Zwykły piernik

 

  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 15 dag miodu;
  • 2 jaja;
  • 25 dag cukru;
  • 1 łyżka margaryny do pieczenia;
  • 4 dag kakao;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków;
  • 1/3 szklanki mleka;
  • 2 dag smażonej skórki pomarańczowej;
  • słoik marmolady śliwkowej.

Sposób przygotowania:

Zwykły piernik
Miód podgrzewamy z margaryną i odstawiamy do wystygnięcia. Całe jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do miodu. Całość ucieramy dodając stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, kakao, goździki oraz skórkę pomarańczową, pod koniec ucierania dodajemy zimne mleko. Całość przekładamy do wyższej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku o tem 180oC przez ok 1h. Po upieczeniu przekładamy ciasto marmoladą, a wierzch można polać polewą wg upodobań.