Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Żytnie naleśniki na oleju kokosowym, z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z mąki żytniej mają większą wartość odżywczą niż naleśniki pszenne. Moje naleśniki mają podwójną nutę kokosową - były smażone na oleju kokosowym, a ponadto kryją w sobie farsz serowy z wiórkami kokosowymi.

Żytnie naleśniki na oleju kokosowym, z serem

Składniki:

Żytnie naleśniki na oleju kokosowym, z serem

Na 3 naleśniki:

Na farsz + na wierzch naleśników:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g jogurtu naturalnego lub śmietany jogurtowej
  • cukier - ilość według preferencji
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Żytnie naleśniki na oleju kokosowym, z serem

ETAP 1:

Żytnie naleśniki na oleju kokosowym, z serem
Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, np. na specjalnej patelni do naleśników

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli, miksujemy na jednolite ciasto, odstawiamy na ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz: twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy cukier, jogurt lub śmietanę i wiórki kokosowe, mieszamy.

Smażymy naleśniki: na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na patelnię wylewamy ciasto (powinniśmy rozdzielić je na 3 porcje), smażymy z obu stron.

ETAP 2:

Żytnie naleśniki na oleju kokosowym, z serem
Farsz wykładamy na usmażone naleśniki, naleśniki zwijamy

Na usmażone naleśniki wykładamy farsz. Naleśniki zwijamy.
Naleśniki smarujemy jogurtem lub śmietaną, posypujemy wiórkami kokosowymi.