Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Aromatyczna szynka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna szynka w świątecznej odsłonie

Aromatyczna szynka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aromatyczna szynka

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna szynka
W naczyniu mieszamy składniki marynaty, tj skórkę startą z pomarańczy, sok wyciśnięty z pomarańczy, olej, miód, cynamon, imbir, sól i pieprz ziołowy, mieszamy i dodajemy żurawinę. Szynkę nacinamy ostrym nożem w kratę i dokładnie nacieramy marynatą, w rogi utworzonych poprzez nacięcia rombów wbijamy goździki (tylko na górnej części mięsa) i całość odstawiamy do lodówki na dobę, lub przynajmniej na 12 godzin. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut (w 180 stopniach), a następnie bez przykrycia jeszcze 15 minut.
Aromatyczna szynka
Mięso nacinamy w kratę, tak, żeby powstały romby i całość dokładnie nacieramy marynatą
Aromatyczna szynka
Znakomicie smakuje na ciepło- jako danie obiadowe, jak i na zimno- do kanapek
Aromatyczna szynka
Marynatę od razu robię w naczyniu, w którym szynka będzie pieczona

Tagi:

beza szynka bezy