teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Babcine pierogi z miętą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ten smak to wspomnienie dzieciństwa

Babcine pierogi z miętą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babcine pierogi z miętą

 

 

Sposób przygotowania:

Babcine pierogi z miętą
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Gdy sa miękkie odcedzamy.Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle aż się zarumieni.Następnie wlewamy do ziemniakó i razem ubijamy.Gdy nam ostygną dodajemy kostkę sera i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.Dodajemy posiekane listki mięty i wszystko razem mieszamy.Z farszu robimy małe kulki.

Z mąki i jajka robimy ciasto,dolewamy gorącą wodę i wsypujemy sól.Po wyrobieniu rozwałkowujemy i szklanka wykrawamy kółka.
Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy polane masłem z cebulką lub skwarkami.
Babcine pierogi z miętą
cebulke do farszu podsmażamy na maśle i dodajemy do ugotowanych ziemniaków i sera
Babcine pierogi z miętą
Zagniatamy ciasto,rozwałkowujemy cienko i wykrawamy szklanką kółka
Babcine pierogi z miętą
pierogi gotujemy i podajemy polane skwarkami albo masełkiem