martaw2000

martaw2000

Kucharz
[Przepisów: 8]

Babeczki marchewkowo-ananasowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe i pyszne muffiny dla naszych pociech

Babeczki marchewkowo-ananasowe

Składniki:

Babeczki marchewkowo-ananasowe

 

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 175 ml oleju (lub 175 g rozpuszczonego masła)
  • 75g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125g startej marchewki
  • 225g odsączonego drobno posiekanego ananasa z puszki
  • 100g rodzynek

Sposób przygotowania:

Babeczki marchewkowo-ananasowe
UWAGA! Pomysł zaczerpnięty z ksiązki "Mały Smakosz" Annabel Karmel, rożni się od przepisu Fuksji "Muffiny marchewkowo- ananasowe" Spulchnij mąki, wymieszaj je dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą. Roztrzep jajka z cukrem pudrem i olejem, aż dobrze się połączą, dodaj marchewkę, ananasa i rodzynki. Stopniowo dosyp do nich masę mączną, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Przełóż masę do foremek wyłożonych papilotkami i zapiekaj 25 min w temp 180*C. Po czym odstaw je do ostygnięcia. SMACZNEGO!!!